Egg behandler og koker du slik

0
2240
Slik koker og behandler du egg

Å koke egg er ikke rakettforskning, men et par tips er verdt å ta med seg.

Det å koke egg er i utgangspunktet ikke den store vitenskapen, men noen nyttige tips kan det være greit å kjenne til slik at du får ditt egg perfekt.

 

Her er noen punkter med med nyttig informasjon om egg:

  • Egg holder mye lenger enn holdbarhetsdatoen. Hvis du oppbevarer dem kjølig (under 12 grader) så er det helt ufarlig å spise i minst en måned etter siste forbruksdag. Faktisk viser undersøkelser fra Nofima at de kan holde opptil flere måneder utover holdbarhetsdatoen.
  • Du kan sjekke om et egg er dårlig eller ikke ved å legge det i en bolle med vann. Et egg som legger seg på bunnen av bollen er ferskt og kan brukes til hva du vil. Et egg som løfter litt på «rumpa» og legger seg på skrå kan fremdeles brukes til baking og og hardkoking. Men et egg som setter «rumpa» i været eller flyter helt opp skal du ikke bruke for det har blitt gammelt. Sjekk ut videoen lenger nede i innlegget for å se forskjellene.
  • Når du skal bruke egg, er det en fordel at de er romtempererte. Spesielt når du bruker egg som ingrediens i forskjellige oppskrifter skal eggene være romtempererte. Men også når du skal koke egg er det greit at de er tempererte, ellers kan koketiden bli feil og du får et egg som ikke blir slik som du hadde tenkt.
  • For å forhindre at et egg sprekker ved koking kan du stikke et lite hull i den butte enden av egget før du koker det. Bruk en nål eller lignende til å «punktere» det med.
  • Du kan finne mer informasjon om et egg sine gode egenskaper og annen nyttig informasjon i disse artiklene fra Prior.

 

Egg kokes som angitt under for et godt resultat, men husk å justere koketiden etter eggets størrelse:

  • Ta et romtemperert egg og stikk et lite hull i den butte enden.
  • Legg enten egget i kaldt eller kokende vann. Hvis du bruker kaldt vann, eller legger i så mange i kokende vann at det stopper å koke, tar du tiden fra det begynner å koke.
  • Hardkokt: kok i 8-10 minutter.
  • Mellomkokt: kok  i 6-8 minutter.
  • Bløtkokt: kok i 3-6 minutter.
  • Skyll eggene raskt i kaldt vann for å unngå at de fortsetter å stivne som følge av varmen i dem.
  • Skal du bruke hardkokte egg som pålegg eller i matlaging skyller du dem i kaldt vann like lenge som koketiden.

 

I denne videoen kan du se hvordan du sjekker ferskheten på et egg.

 

Her er en litt mer artig video som viser deg hvordan du kan skjelle egget på en litt utradisjonell måte. Du bør ikke benytte metoden når du skal skrelle egg som andre skal spise da det ikke nødvendigvis er videre hygienisk. Men det kan helt klart være en artig måte å skrelle ditt eget på for å imponere frokostgjestene.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

1 × four =