Nyttige tips til å holde styr på barna

0
1778
Nyttig tips Barns sikkerhet

Vi har sett på noen enkle hjelpemidler for å holde styr på ungene, og som kan være med på å gjøre hverdagen deres både tryggere og enklere. I dag er det viktig å ikke bare sørge for sikkerheten i det fysiske livet, men også i det virtuelle.

Barneklokker som gir påminnelser

Om man ikke vil ta ”overvåkingen” helt ut, men bare er ute etter en enkel løsning for påminnelser, og har barn som er ganske selvstyrende, holder det kanskje med en alarmfunksjon. Til det finnes det flere tøffe barneklokker som kan hjelpe ungene, både med hva tiden er, og samtidig gi de påminnelser når det trengs. For eksempel har klokkemerket WobL flere tøffe modeller med inntil 8 alarmer man kan stille inn på forskjellige tidspunkt. Alarmen er lydløs og vibrer i stedet. Dette kan brukes for å minne barnet på å ta medisiner i tide, gå på do, gjøre leksene, komme hjem til middag og lignende. Barn blir som kjent temmelig oppslukte i sine gjøremål, og er ikke nødvendigvis flinke til å huske på ting de skal gjøre til bestemte tidspunkt.

Vet du hvor barnet ditt er?

Om du er redd for at barnet skal komme bort, finnes det flere gode applikasjoner til både Android og iOS som gir deg den geografiske lokasjonen til ungene dine, så lenge de har en smarttelefon med GPS. Flere av disse programmene er gratis (enkelte kan kreve betaling for utvidede funksjoner), for eksempel Life360 og MamaBear. Programmene må installeres på både foreldrenes telefon, og barnets. Deretter er det bare å åpne appen, så ser du nøyaktig hvor på kartet barnets telefon befinner seg. Slike programmer har ofte funksjoner som gjør at man enkelt kan få en ”alt vel-melding”, eller en beskjed når barnet er kommet frem til et bestemt sted (for eksempel trygt frem til skolen eller hjem).

For ung til å ha egen telefon?

Om barnet er for ung til å ha egen smarttelefon, er en GPS rundt håndleddet en løsning. Det finnes flere slike produkter som ikke bare egner seg for barn, men også for voksne demente, eller andre personer med nedsatt funksjonsnivå. Innretninger som Skynanny  kobles til en applikasjon du selv har på din smarttelefon, og gir deg en temmelig nøyaktig posisjon for hvor barnet befinner seg. Dette er løsninger som kanskje er spesielt egnet på ferier, for eksempel om familien er på badeferie og skal oppholde seg på folksomme strender, der det er lett å gå seg bort om man er en ivrig liten krabat.

Les også: Viktige tips før du drar på ferie

Ha også kontroll på sosiale medier

Barn og ungdommers aktiviteter på sosiale medier kan være til bekymring for foreldrene på flere måter. På dette feltet er det mange grep foreldre bør foreta seg. Ungene kan både selv bli utsatt for mobbing, og dessverre også delta i slike aktiviteter. De er også sårbare for såkalt ”grooming”, altså lokking foretatt av voksne overgripere. Det er også en økende og bekymrende trend at barn og unge deler lettkledde bilder, eller nakenbilder, av seg selv, uten å forstå de ytterste konsekvensene av dette.

Man må kanskje finne en balanse mellom overvåkning og uheldig inngripen i barn og unges privatliv, men her er noen punkter som bør vurderes:

  • Opprett selv barnas Facebookprofil (eller andre sosiale medier), og ha kontroll selv på hvilket passord som brukes. Dermed har du også kontroll om du vil, på hva barnet foretar seg der, samt hvem de er venner med og lignende. Vær oppmerksom på at ungene kan opprette egne profiler som du ikke er klar over. Husk at Facebook har 13-års aldersgrense.
  • For å bøte på det som er nevnt sist i forrige punkt, kan du vurdere å installere overvåkningsprogram på ungenes datamaskin eller nettbrett.
  • Sørg for å være ”venn” med ungene på Facebook, så ser du også hvem som ellers er ”venn” med barnet ditt.
  • Facebook og andre sosiale medier har som regel egne sikkerhetsinnstillinger for de yngste brukerne. Sett deg inn i disse og sørg for at de er aktiverte. Sørg for at det er kun ”venner” som kan se profilen og detaljene.
  • Begrens hvilke personlige opplysninger som oppgis på Facebook-kontoen. Vennene du har der vet jo uansett hvem du er og hvor du bor. Barn trenger ikke oppgi fullt navn og bosted.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

two × three =