Nyttige tips når du skal pusse opp

0
2535
Nyttige tips når du skal pusse opp

Det å pusse opp er tidkrevende og krever en del kunnskap. Men det krever også ferdigheter som du ikke kan lese deg opp til, men du må prøve ut. Vi vil i denne artikkelen gå igjennom ulike ting som gjør at du lettere kan få til et godt sluttresultat når du pusser opp bad eller bare generelt pusser opp din bolig.

Helhet

Når du pusser opp bør du tenke helhet. Et godt tips er å begynne baklengs. F.eks pusser du opp en stue bør du tenke hvor skal du ha TV en når alt er ferdig. Gjør du dette så kan øker sannsynligheten at du får et godt resultat til slutt. Du kan da forsterke veggen der Tven skal være og montere fram skjult trekkerør til TV og internett. Med å forsterke veggen mener vi å feste spikerslag slik at tven kan henge på veggen

Tomrør

Tomrør er en fin mulighet til at boligen vil være moderne i framtiden. Det som menes med tomrør er at du legger tomme flexirør i veggene med et f.eks utgang som en blindboks eller at den bare stikker så vidt utenfor veggen som et lite hull. Her kan du da i framtiden trekke nettverksledninger eller tv-ledninger. Det er lurt at du samler alle disse trekkerørene i en ende, slik at du kan skjule det i et skap eller i en bod- og koble det til en nettverksswitch der. Deler til dette får du kjøpt rimelig på megaflis, clasohlson og biltema + mange andre steder.

Gulvhøyde

Gulvhøyde er alltid vanskelig når du pusser opp. Fliser og ulike parkett-typer etc. har ulik høyde. Dette igjen gjør at det ferdige gulvet kan få ulike høyder. Det er to løsninger her:
– Akseptere at høyden er ulike, og bruke lister for dette. Det finnes flere ulike stålprofiler du kan kjøpe her for å få en fin overflate list
– Avrette grovgulvet i ulike høyder eller bruke ulike typer underlag som gjør at det ferdige gulvet får samme høyde

Det siste er å foretrekke om du ønsker samme høyde på gulvet. Du kan bygge det opp i ulik høyde med selvjusterende avrettingsmasse. Eller bygge det opp med ulike underlag. Det siste er å foretrekke. Da disse underlagene fort kan ha en varmeisolerende effekt og redusere trinnlyd.

Pusse opp Bad

Om du vurderer å pusse opp badet bør du la det bli pusset opp av et seriøst firma. Et seriøst firma har visse kjennetegn, vi vil her gå igjennom en sjekkliste du kan bruke:
• Drives av norsk person med fagbrev (Altså ikke noen som bare ser at de kan tjene penger uten kompetanse)
• Norsk person med fagbrev alt fra befaringen viser at de prioriterer kunnskap fra første stund.
• Godkjent våtromsbedrift av fagrådet for våtrom
• Godkjent bedrift, dvs Ansvarsrett av direktoratet for byggekvalitet
• Fysisk kontor, ikke noen hjemmeadresse etc. Viser at firmaet ikke skjuler seg og er reelt
• En nettside som virker proff som er skrevet på godt norsk
• Et oversiktlig tilbud som er skrevet på godt norsk

Du kan alltid få et baderomstilbud av noen som ikke har dette som nevnt over, men er det egentlig lurt å slå til på det?

Årsaken til at vi ikke mener det er lurt å slå til på billige og dermed som regel useriøse bedrifter med baderom at hvis det mot formodning oppstår en lekkasje etc. Så er forsikringsselskapene forsiktig med å betale ut for skaden til deg. Årsaken er at du trolig ikke har kjøpt av en seriøs aktør. Det finnes norske bedrifter i dette markedet med norske representanter uten byggfaglig utdannelse, der de gjerne får en pensjonert murer til å leie ut papirene til de. Derfor sjekk om vedkommende som var på befaringen har byggfaglig formell utdannelse. Hvis ikke bør du alt da være skeptisk, selv om de gjerne ser ut som håndverkere. Forsikringen vil trolig ikke gjelde om noe skjer, da du har handlet klanderverdig.

Hva med å pusse opp selv?
Dette kan gå. Men det er særdeles tidkrevende og krever høy kompetanse. Bommer du her kan du bli gjeldslave resten av ditt liv. F.eks pusser du opp badet ditt i Oslo som befinner seg i 4. etg og det blir en vannlekkasje- hva skjer da?

Jo du har ingen dokumentasjon på at det er bygget riktig og trolig vil forsikringsselskapene sine takstmenn finne en haug med byggtekniske feil. De tre badene under vil trolig måtte rives og bygges på nytt. Forsikringsselskapene leier så inn en seriøs baderomsbedrifter som fort koster mellom 250-300 tusen inkl mva. Per bad. Dvs at for disse tre badene risikerer du til slutt og måtte betale 900 000 i erstatning for. Pluss eventuelt hotellutgifter for dine naboer.

Derfor velg et baderomsfirma etter sjekklisten over, så er du i trygge hender. Og selv om det svir i noen måneder, så svir det ikke et helt liv.

Spør en oppussingsekspert

Det er alltid mange spørsmål som dukker opp når du skal pusse opp. Et av våre råd er å stille spørsmålene til en nøytral oppussingsekspert. På oppussingsbloggen kan du stille alle dine spørsmål om oppussing som du har. Siden drives av en hyggelig norsk person med fagbrev som snekker på hans fritid. Du får som regel svar, og svarene publiseres på internett, i anonym form.

Gå for kvalitet

Når du pusser opp bør du gå for kvalitet Et godt gulv koster gjerne 200 kroner mer enn et laminatgulv, men varer gjerne 30 år lengre. I det store bilde er det vel anvendte penger.

Håndverkerne i Norge har varierende kvalitet. Derfor er vårt råd og ikke gå for det billigste tilbudet. Bruk vår sjekkliste, da det er mange som utgir seg for å være håndterere uten å være det.
Still spørsmål og lat som du ikke kan noe, og hør om vedkommende forklarer potensielle problemer på en god måte.

Sammenlign tilbudene

Videre bør du sjekke tilbudene grundig, og se at du sammenligner epler mot epler og ikke epler mot pærer. Er den ene aktøren du egentlig ønsker litt for dyr, si at du ønsker å gå for de, men de er litt for dyr. Det er flere muligheter å få ned prisen på, som ikke koster firmaet noe- og ikke deg noe annet enn litt merinnsats. Det kan være at du kan levere utstyr- framfor at de må bruke tid på å hente det. Du kan levere materialer etc. Eller at du dropper et rom. Det er bedre å droppe en liten del av prosjektet og få den kvaliteten du ønsker enn å pusse opp alle rommene dårlig.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

nine − 6 =