Slik sparer du penger med kredittkort

0
1333
Spar penger på bruk av kredittkort
Er kredittkort raskeste vei inn i luksusfella? For noen ja, men som regel snakker vi da om folk med dårlig økonomisk forståelse. For de som holder hodet kaldt og vet hvordan kortet bør brukes, kan et kredittkort faktisk gi en effektiv sparemetode. Det handler rett og slett om å utnytte fordelene man får i et godt kredittkort.

 

Slik bruker du kredittkort smart

Som et grunnleggende prinsipp i smart bruk av kredittkort, gjelder det å unngå renter. Denne formen for kreditt gir deg en rentefri periode på alle varekjøp eller når du betaler for tjenester. Den rentefrie perioden er på mellom 45 og 52 dager, alt ettersom hvilket kort du har. Betaler du regninga i sin helhet før perioden utløper, slipper du unna med null kroner i renter. Kredittkortet gir deg dermed et gratis lån på rundt halvannen måned. Husk at dette ikke gjelder ved uttak av kontanter, hvor du i tillegg ofte må betale et eget gebyr (for kjøp av varer og tjenester er det gebyrfritt). Bruk heller ditt vanlige debetkort til kontantuttak, spesielt om du er i utlandet.

Velger du riktig kort, trenger du heller ikke betale noen som helst form for årsavgift. Enkelte sparebanker krever dette, og har dermed de kortene man bør unngå. Med dagens brede spekter av gode kredittkort som er uavhengige av banker, er dette en helt unødvendig utgift. Se for eksempel på denne siden, der du får en god oversikt over de beste kortene som ikke har årsavgift, og som har fyldige omtaler av hvert enkelt kort.

Bedre sikkerhet for forbrukeren

Når du betaler med et kredittkort, er du bedre sikret mot tap enn om du betaler ved overførsel, med kontanter eller med vanlige bankkort. Dersom du blir lurt, ikke får varen eller tjenesten du forventet, eller lignende, kan du med enkle prosedyrer dytte ansvaret for å kreve tilbake pengene over på kredittselskapet.

Hele 9 av 10 personer som klager på slike kjøp der betalingsmetoden var kredittkort, får medhold og unngår dermed økonomiske tap. Dette er spesielt gunstig når du handler i utlandet, eller på nettbutikker. Kortselskapenes sanksjonsmuligheter overfor selgeren er langt mer effektive enn de du stiller med selv.

I tillegg får du ofte unike tilbud på en rekke kjøp, som du ellers ikke ville fått. Dette finner du i enkelte kredittkort sine fordelsprogram.

Utnytt rabattene

Alt ettersom hvilket kredittkort du velger, følger det ofte med et unikt fordelsprogram. Dette er ofte rabatter som kun tilbys eieren av kortet. Enkelte kort fokuserer på reise og opplevelser, noen på mer dagligdagse utgifter, mens andre igjen har et bredt spekter av fordeler innen mange kategorier. For eksempel finnes det kredittkort som gir unike rabatter på drivstoff og tilbehør til kjøretøy.

Betaler du for disse varene og tjenestene med kredittkortet, sparer du rett og slett mye penger etter hvert. Men, du må altså huske på å betale den benyttede kreditten innen opphøret av den rentefrie perioden. Gjør du ikke det, kan varene bli dyrere enn om du betalte kontant (les mer om økonomi på Nyttigetips).

Bruk rett kredittkort

Rabattfordelene er mange, og inkluderer også såkalt Cashback, der du får tilbake en viss prosentsats av verdien på varene. Fordi spekteret av rabatter er særdeles vidtrekkende, velger mange å ha flere kredittkort. De betaler reiser med kort som gir gratis reiseforsikring og bonuspoeng, kjøper ny PC med et annet, og fyller bensin med dedikerte bensinkort. Alternativt kan man finne seg et kredittkort som har en god all-round-pakke med rabatter.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

two × one =