Tips til deg som vil starte en blogg

0
3932
Tips til deg som skal starte en blogg

Avgjørende for en god start av en blogg

Mange går med planer om å starte en blogg. Det ikke mange tenker på er at det er en del forarbeid forbundet med det å ha en blogg. Ikke bare i oppstarten, men også etter at bloggen er oppe og gå. Den skal vedlikeholdes og det må skrives blogginnlegg jevnlig. Du må også jobbe hardt for å få lesere til å følge deg.

 

For å hjelpe deg på vei har vi satt opp følgende tipp og råd:

Wordpress er verdens største publiseringsverktøy
WordPress er verdens største publiseringsverktøy

Valg av plattform for blogg. Før du starter en blogg må du velge hvilken plattform du skal bruke på bloggen din. Det finnes flere alternativ, og noen er helt klart bedre enn andre. Skal du for eksempel lage blogg med eget domene og skape din helt egen stil, eller skal du bruke en bloggtjeneste som har ferdig oppsett? Det er fordeler og ulemper med begge disse. Skal du bruke eget domene må du ha et webhotell og lære en del om publiseringsverktøyet. Bruker du derimot en bloggtjeneste så vil du enkelt komme i gang med ferdige maler og instruksjoner som er laget spesifikt for denne.

Uten å gå nærmere inn på det tekniske, så vil jeg anbefale Blogg.no for deg som er helt uerfaren og som vil raskt i gang med bloggen. Dette er en av de største og mest brukte bloggtjenestene i Norge. De har gode instruksjoner og mulighet for å få support. Du finner mer informasjon her.

Velger du å gå for eget domene, så vil jeg anbefale å bruke WordPress som er verdens største publiseringsverktøy for blogger og nettsider. Her finnes det 10 tusenvis av maler/themes og plugins, både gratis og for salg. Du finner også det meste du trenger av informasjon og instruksjoner via nettsider og youtube videoer. Du kan for eksempel starte her.

Valg av tema for blogg. Det første du må tenke på når du skal starte en blogg er hva du vil skrive om. Har du bestemt deg for å blogge vet du kanskje dette allerede? Tar man en titt på noen av de mange bloggene som finns, så kan man fort få inntrykk av at dette ikke alltid er tilfellet. Det er absolutt fordelaktig å velge et spesielt tema for bloggen. Og da et tema som man kan noe om og interesserer seg for. For eksempel: Matoppskrifter, vin, interiør, mote, aksjer, økonomi, politikk eller lignende. Mat og vin kan jo godt blandes, men ikke interiør og politikk for eksempel. De som følger en blogg gjør dette naturligvis fordi at temaet har en interesse for dem. Forventer de å finne oppskrifter, så blir de nok skuffet hvis de finner like mange innlegg om fjellturer og hyttekos. Så hvis du skal få mange og faste lesere til bloggen er det viktig at du fokuserer på et tema og er forutsigbar.

Valg av design på blogg
Themes kommer i et endeløst utvalg

Valg av design på blogg. Nå har du kommet så langt at du har registrert deg hos blogg.no, eller installert WordPress med eget domene på et webhotell. Da er det på tide å velge utseende på bloggen din. Har du valgt blogg.no er har du et meget begrenset utvalg å velge i. Men har du derimot valgt WordPress, så har du nesten uendelige muligheter. Det finnes egne maler eller themes som det kalles for de fleste typer blogger og nettsider. Du kan finne et utvalg av gratis themes her, eller du kan sjekke ut themes som koster rundt 50-60 USD her. Det er viktig å velge et theme som står i stil med det du skal blogge om. Skal du lage en matblogg, så bør du bruke et theme som er designet for dette. Det ser bedre ut, er mer funksjonelt og det gir brukeren en bedre opplevelse.

Sett deg mål for bloggen. Bestem deg på forhånd hva du vil med bloggen, og gjør deg opp en mening om hvor mye tid du vil bruke på den. Ser du for deg at du skal tjene penger på å blogge er det viktig å vite at dette vil ta en del tid og mye arbeid. For de færreste kommer noe gratis i denne sammenhengen. Gjør deg opp en mening om hvor lange innleggene skal være, hvor mye bilder du skal bruke og hvor ofte du skal skrive innlegg på bloggen din. Skal du kjøre konkurranser, ha gjestebloggere eller skrive sponsede innlegg? Det er viktig å ha en plan, og det er minst like viktig å følge den.

Delta aktivt i forum som har samme tema som bloggen din
Delta aktivt i forum som har samme tema som bloggen din

Få lesere og linker til bloggen. Så kommer det vanskelige. Hvordan skal du få andre til å lese bloggen din? Start med å dele innleggene dine på Facebook, Twitter, Google+ og andre sosiale media. Send i tillegg en melding eller mail til alle vennene dine og fortell dem om den nye bloggen din. Bruk tid på å lese andres blogger og legg inn kommentarer. Det er ofte lov i kommentarfeltene å legge inn en link tilbake til sin egen blogg. Enten direkte eller via signaturen. Delta aktivt i nettforum som har samme tema som bloggen din. Send en forespørsel til andre bloggere om dere skal utveksle linker, eller skrive et innlegg om hverandres blogger. Det finnes også plasser hvor du kan registrere bloggen din. Noen er for eksempel spesifikke for oppskrifter, interiør eller lignende. Mens andre er generelle og du får muligheten til å legge ut en liten tekst om bloggen, og så henter siden opp deler av blogginnleggene dine og presenterer. Eksempler på dette er

 

I denne videoen får du en enkel forklaring på hva en blogg er og hvordan den er bygget opp:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

seventeen − 5 =