Kort om typer lim du kan bruke når du pusser opp

0
3779
typer lim du kan bruke når du pusser opp

Når du skal pusse opp vil du fort ha behov for ulike typer lim. Vi vil i denne relativt korte artikkelen gå igjennom ulike limtyper du kan ha behov for under oppussingsarbeidet.

Fliselim

Fliselim er som navnet sier lim du bruker på å feste flis på underlaget. Det er i utgangspunktet to typer fliselim:
– Vanlig fliselim
– Hvit fliselim

Vanlig fliselim kan du bruke på vanlige fliser, dvs fliser som er brent. Den er som regel rimeligere enn hvit fliselim.

Hvit fliselim kan du stort sett bruke på alt. Velger du hvite fuger bør du velge hvit fliselim, tross det ikke er nødvendig. Dette gjør at fugearbeidet kan begynne tidligere. Hvit fliselim må du bruke på natursteiner, altså skifer, marmor etc.

PS! Det er vårt råd at du ikke bruker marmor. Marmor er softstein, dvs at det blir lett riper i den. Heldigvis kan den pusses fin igjen. Men dette er krevende arbeid.

Ønsker du å flislegge på flis, såkalt flis på flis må du bruke primer først.

trelim

Trelim er noe du ikke trenger å bruke ofte i dag. Før måtte man ofte bruke trelim for å lime parketten sammen. Nå som vi har fått god klikkparkett er dette sjelden nødvendig. Trelim må også ligges i press for å få godt feste. Prøv å unngå å bruke slik lim.

super sterk lim

Esstack er en super sterk lim som gjør at du kan lime- ja hold deg fast- inntil 27 tonn på en kvadratmeterfeste. Dette er en superbra lim om du skal ha f.eks et skjørt i taket. Og ønsker å feste det opp til eksisterende betongtak- og er redd for å bore fester kan f.eks ødelegge innstøpte rør i etasjeskilleren. Du får kjøpt slik lim på tuper i de fleste byggevarebutikker.

Tapetlim

Ønsker du å tapetsere trenger du tapetlim. Denne selges som regel på spann, men det finnes også tapetlim du får konsentrert som du så må blande ut. Vårt råd er å gå for ferdigblandet dyr tapetlim. Årsaken er at dyr tapetlim ofte har bedre egenskaper enn de rimeligere typene. Og da reduserer du betraktelig sannsynligheten for at tapeten løsner fra veggen. Du finner en god guide om hvordan du skal tapetsere kan du se på tapetbloggen.no

Superlim

Superlim bør du ha i huset, tross det er sjelden bruk for det. Men den kan fikse små reparasjoner som f.eks plast mot plast, metall mot metall. Den er ypperlig til å feste jevne stive flate materialer mot hverandre, dog helst i samme materiale

Akryl og silikon

Dette er ikke lim, men har en limende effekt. Du kan f.eks feste toalettet med silikon. Dette er også den vanligste måten å feste gulvsåendetoaletter på, da det er slutt på skruer. Du silikonerer bare med hvit silikon rundt toalettet og lar det stå urørt 24 timer så er det festet.

Akryl kan du bruker som en type sparkel i overgangen mellom vegg og tak etc. Akryl er som regel det du bruker i tørrom og silikon bruker du i våtrom. Silikon har bedre festeegenskaper enn akryl. Silikon må du bruke teip til når du bruker det, da det er vanskelig å fjerne.

Epoxy

Epoxy kan du bruke som lim når du skal støpe betong mot eksisterende betong og få det til å hefte mot hverandre. Dette kan f.eks være behov for når du har byttet sluk i en bolig med betong som etasjeskiller Du skal nå støpe ny betong mot eksisterende betong rundt sluken. Seriøse oppussingsfirma bruker epoxy når de rehabiliterer bad.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

twelve − two =