Viktig når du skal ut å plukke sopp

0
2768
I norske skoger finner du mengder av sopp

Det er høst og skogen bugner av sopp.

I den fine norske naturen finnes det mengder av spiselig sopp. Det er spesielt på sensommeren og høsten at man finner store mengder sopp ute i naturen.  Mange benytter seg av muligheten til å plukke sin egen sopp som de bruker i matlagingen.

 

Kurv med sopp
På grunn av manglende offentlig støtte vil det være vanskelig å få tak på en soppkontrollør i år.

Men det er viktig å vite hva man gjør når man skal ut på sopptur. Ikke alle er så harmløse som de kan fremstå. Det er ikke bare de spiselige soppartene man kommer over. Det finnes dem som er så giftig at man kan bli dødssyk av bare små mengder. Derfor er det viktig å forberede seg godt før man skal ut å plukke. Tidligere har man enkelte plasser hatt muligheten for å kontakte en kontrollør fra soppkontrollørenes forbund. Kontrolløren kunne da sjekke kurven med og fjerne de som eventuelt var giftige. Men på grunn av manglende offentlig støtte har de vært nødt til å nedprioritere denne tjenesten.

Her er noen nyttige tips du bør lese for du skal ut å plukke sopp:

  • Før turen er det lurt å sette opp en liste over vanlig sopp som er spiselig. Konsentrer deg om typer som er lette å gjenkjenne. Se gjennom bilder av de forskjellige slik at du kan gjenkjenne dem. Sett også opp en liste og se på bilder av de som er giftige slik at du vil gjenkjenne den når du ser den.
  • Plukk soppen i tørt vær, og ta kun med deg eksemplarer som har en kvalitet som gjør at du kan avgjøre om du har tatt riktig type.
  • Rens all sopp i skogen før du tar turen hjem. Det beste er om du renser etter hvert som du plukker. Da slipper du å få med deg sopp som kan forurense resten av kurven.
  • Er du ny som soppsanker er det lurt å ta med seg en som er erfaren sik at du kan få nødvendige råd og opplæring.
  • Soppen skal ikke vaskes. Du kan til nød skylle dem lett i kaldt vann.
  • Sopp skal ikke spises rå. Den inneholder stoffer som ikke er bra å spise ubehandlet. Ved å steke eller koke soppen forsvinner disse virkestoffene. Skjær helst opp soppen i biter og kok/stek dem i ca 15-20 minutter. Da er du sikker.

 

I denne videoen fra TV Vestfold kan du få nyttig informasjon om sanking og behandling av sopp:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

1 × 5 =